RSS

Dokumentarci o nuklearkama: obavezna literatura

04 apr

Tri odlična dokumentarna filma obeležavaju najveći deo događaja sa (do sada) najvećom svetskom nuklearnom havarijom u Černobilju. Svaki film posmatra dešavanja iz drugog ugla i drugačijom naracijom.

Sva tri filma su preporuke za katastrofu u Černobilju. Distribucija: torrenti i YouTube.

[kliknite ovde za slajd-šou svih slika]

Odela za hemijsku zaštitu, ne i protiv radijacije


Po mom misljenju, najbolji je Battle for Chernobyl. Produkcija Discovery, koristi samo arhivski materijal (8mm kamera) ali i intervjue sa najbitnijim učesnicima i pokriva sve detalje — od aprila 1986. do novembra iste godine. Pri tome je jeziv.

Prikazuje se famozno zataškavanje, neverica, neznanje, kao i vojnici, civili, vatrogasci, rudari, piloti — koji većinom ne znaju da odlaze u smrt. Takođe i „likvidatori“ i monstruozni „bioroboti„.

U filmu Battle for Chernobyl objasnili su kako dodir užarene radioaktivne magme (otopljenog jezgra) u dodiru sa vodom može ponovo da pokrene eksploziju i dovede do nove nekontrolisane lančane reakcije. Zbog toga su poslali vatrogasce u samoubilačku misiju da dreniraju teren, tj. da pokupe vodu koju su prvi vatrogasci sipali a koja se nalazila ispod magme. Da bi bili sigurni, rudari su još mesec dana kopali onaj tunel ispod celog potrojenja, i na dno postavili debelu betonsku ploču. Dakle, naučnici su mislili da bi se zbog vode desila još veća nesreća nego što jeste. Ne znam koliko je to istina, ali je očigledno da su oni bili potpuno ubeđeni (prema filmu).

Gorbačov: Prvo obraćanje javnosti -- 18 dana kasnije!!

Chernobyl Nuclear Disaster – Surviving Disaster je kratka BBC rekonstrukcija dogadjaja, iz serijala „Prezivljavanje katastora“, svaka epizoda bavi se drugom katastrofom (ovo nije fim). Glumci su britanci i nema autenticnih snimaka, on pokazuje sta se navodno desavalo „iza vrata“, kako su donosene politicke odluke, cime se prvi film ne bavi. Narator je glumac u ulozi Valerija Legasova, svetski poznatog ruskog nuklearnog fizičar koji je vodio operaciju sanacije odmah posle nesreće. Fokus filma je na ličnostima, dilemama, osećanjima, reakcijama. Poenta je da je laz gora od nuklearne katastrofe. Legasov je dve godine kasnije izvrsio samoubistvo.

Inside Chernobyl’s Sarcophagus (Horizon produkcija) — Meni je neverovatno koliko naučnici/istraživači u godinama posle havarije u Černobilju nisu imali nikakvu finansijsku podršku, i kakve su sve improvizacije su radili jer nisu imali adekvatnu opremu. Tek nakon što sam pogledao Inside Chernobyl’s Sarcophagus kapiram koliko Ukrajina nema šanse da izdvoji ni jedan jedini dolar za izgradnju novog sarkofaga, ili šta već sve treba tamo da se odradi. Snimatelj Horizon-a otvoreno kaže da oni imaju daleko bolja odela, boce s vazduhom, dok ukrajinski naučnici imaju pamučne maske za lice! Kada su ulazili do „slonove noge“ selotejpom su lepili „odela“! Unutra je bilo 500-1.000 Ro/h.

Otopljeno jezgro blizu vode

Otopljeno jezgro prodire ka vodi

* * *

Dakle, prvi film bavi se objektivno svim desavanjima od aprila donovembra , drugi je kratka hronologija posmatrana ocima naucnika, a treci je nakon svega toga, sam naslov govori. Prvi obavezno odgledati.

Tužna trivija: svaki dan mozete da gledate Fukusima nuclear disaster rijaliti.

Valerij Legasov

Radioaktivni oblak se širi Evropom

Evropa prekrivena radijacijom

Likvidatori

Pamučne maske nisu bile zaštita

Neuspešna misija zatrpavanja, svi piloti nastradali

Posledice

Posledice

Posledice

Eksplozija

Hans Blix, prvi čovek IAEA, bio je na licu mesta

Izgradnja sarkofaga
Maketa novog sarkofaga

[kliknite ovde za slajd-šou svih slika]

Francuzi s predumišljajem negiraju opasnost

Francuzi s predumišljajem negiraju opasnost

Advertisements
 
13 komentara

Objavljeno od strane na april 4, 2011 in Energija, Nuklearna energija

 

13 odgovora na “Dokumentarci o nuklearkama: obavezna literatura

 1. Darko A.

  april 6, 2011 at 11:06

  U išćekivanju BBC i Discovery dokumentaraca sa nazivom „Fukushima Disaster“, predlažem još jedan fenomenalan dokumentarac o nuklearnoj katastrofi:

  BBC Windscale Britains Biggest Nuclear Disaster

   
  • Ivan

   april 6, 2011 at 14:41

   Hvala na predlogu! Ima ga na YouTube, nema na torrentima.

   Nuklearna katastrofa u Britaniji: Windscale, 10. oktobar 1957. Prvi deo je ovde.

    
  • Marko

   april 7, 2011 at 06:24

   Odgledao sam Windscale, razvuceno je, obimno i pomalo dosadno. Ne moze da se poredi sa drugim dokumentarcima. Samo da je kraci!

    
 2. Marko

  april 7, 2011 at 06:19

  Hvala na dobrom izboru materijala za gledanje! Prvi film je sjajan i veoma potresan, ceo dan sam mislio na njega, a noću ga sanjao.

   
 3. Darko

  april 8, 2011 at 00:23

  Ne znam, meni je Windscale bio jako zanimljiv, sa dosta detalja koji su me interesovali i uz otvorenu političku kritiku koja nije baš karakteristična za moderne britance. A možda zbog toga što sam godinu dana pre toga čitao detaljan opis nesreće poput knjige i u svojoj glavi zamišljao sve, a tek potom odgledao film i shvatio koliko je čitav kompleks zapravo ogroman i koliko je moja mašta bila „off“.

  Ima ga na Demonoidu, HD rip 1,1 GB

   
  • Ivan

   april 8, 2011 at 11:33

   Windscale je sjajan, odgledao sam preko YouTube već. Tek u petom delu dolazi do nesreće. Bilo bi vrlo zanimljiva trka sa SAD i politička pozadina 50-ih godina u Britaniji. Sjajan je trenutak kad Sir William Penney kaže: „bilo je potrebno 10 godina, ovolika elektrana i instalacija da bi se dobilo viskokoobogaćenog plutonijuma manje nego što može da stane na dlan šake„. Film je sjajan jer govori kako se mirnodopska nuklearka zapravo od početka i sve vreme zapravo koristila u vojne svrhe i za nukleranu trku sa super-silama.

   Usput, bacite pogled na jednu stranicu koja je trenutno popularna u Srbiji stvorena od neistine i za nepotrebnu paniku.

    
 4. salec

  april 11, 2011 at 11:35

  Sarkofag bi trebalo napraviti pre nego što se uopšte počne izgradnja nuklearke, to je mnogo jeftinije i efikasnije nego to isto raditi kasnije pod uslovima kakvi nastanu posle akcidenta. „Možda neće ni trebati“ je nojevsko zabadanje glave u pesak.

   
  • Ivan

   april 11, 2011 at 14:25

   Nuklearka (NPP) projektuje se na principu „defense in depth„, koji je ŠBBKBB, šta ako otkaže x, pa otkaže y… Međutim, negde mora da se povuče crta, jer bi cena takve struje bila ogromna i neisplativa — cena struje, kao i goriva „ugrađena“ je u cenu svih proizvoda i usluga. Povećanjem cene struje raste inflacija, opada GDP, što je otvoreni put u krizu.

   Ta „crta“ je kompromis između ekomoske isplativosti i inženjerske sigurnosti.

    
  • Ivan

   april 12, 2011 at 00:21

   Šta kažeš(te) na ovo:

   The US is the largest producer of nuclear power in the world, with nearly a quarter of all the world’s reactors. The Nuclear Regulatory Commission (NRC) said 23 US plants have the same reactor and containment design as at the Fukushima plant.

   In another parallel to the Fukushima nightmare, nearly half of the nuclear reactors operating in the US are close to major fault lines, including the Diablo Canyon and San Onofre plants near California’s San Andreas Fault.

   Some are also within spitting distance of an ocean — San Onofre in San Diego County sits on the beach, with a breakwater as its only defense against a tidal wave.

   Many reactors are near densely populated areas. Twenty-nine reactors are within 25 miles of metropolitan areas.

   Almost half of US nuclear reactors are within 50 miles of metropolitan areas with more than 500,000 people. Fifty miles is the evacuation zone that the NRC advised for US citizens near the Fukushima Daiichi plant.

    
 5. Darko A.

  april 24, 2011 at 19:51

  Kompletan spisak dokumentaraca sa temom Chernobyl-a:

  BBC – Horizon – Fall-Out From Chernobyl – (1996)
  BBC – Horizon – Inside Chernobyl’s Sarcophagus – (1996)
  BBC – NOVA – Suicide Mission To Chernobyl – (1991)
  BBC – Nuclear Nightmares – (2006)
  BBC – Surviving Disaster – Chernobyl Nuclear Disaster – (2006)
  BBC – UKTV – Pandora’s Box 06 – A is for Atom – (1992)
  Chernobyl – http://www.archive.org
  Chernobyl & Pripyat – Independent Documentary – (2007)
  Discovery – The Battle of Chernobyl – (2006)
  Discovery Channel – Chernobyl – Life In The Dead Zone
  Discovery Channel – Disaster At Chernobyl – (2004)
  Great Mysteries And Myths Of The Twentieth Century – The Chernobyl Mystery – (1996)
  HBO – Chernobyl Heart – (2003)
  Heavy Water – A Film For Chernobyl – (2006)
  National Geographic – Seconds From Disaster – Meltdown In Chernobyl – (2004)
  NOVA – Back To Chernobyl – (1989)
  Pripyat.Com – Bridge Of Death – (September, 30, 2006)
  Pripyat.Com – Radiophobia – Chernobyl – (2005)
  Russia Today – (2008)
  Silenzio – Chernobyl
  SuperQuark – Chernobyl nel buio degli anni luce – (Chernobyl In The Dark Of Lightyears) – (2006)
  SyFy – Destination Truth – S03E04 – Ghosts Of Chernobyl

  d/l link: http://www.demonoid.me/files/details/2615453/5641236/

   
  • Ivan

   april 25, 2011 at 00:35

   Sjajno, gde si našao celu ovu listu? Šta preporučujes za gledanje, ako si gledao nešto?

    
 6. Darko

  maj 7, 2011 at 08:26

  Discovery Channel je napravio 2 dokumentarca o Japanu:

  Discovery Channel – Nuclear Nightmare – Japan in Crisis

  „A comprehensive timeline of the unthinkable natural disaster that triggered a nuclear crisis at Fukushima Daiichi. Paula Zahn takes us inside the dramatic story in Japan, and explores out what it will mean for nuclear power in the United States.“

  link za d/l: http://www.demonoid.me/files/details/2621171/1880412/

  Drugi dokumentarac „MegaQuake: Hour that Shook Japan“ je danas na programu (nisam siguran da li je program univerzalan, tj. da li je identičan onom koji imamo na kablovskoj TV)

  „Experience Japan’s earthquake and tsunami through new footage and first person accounts. Understand the mega-physics inside this latest Ring of Fire cataclysm that rocked the Earth on its axis. Scientists explore whether the Pacific NW U.S. could be next.“

  http://dsc.discovery.com/tv-schedules/special.html?paid=1.403.26381.0.0

  (premijera 8 maj, repriza 11 maj)

  Ivane, ovo obaveštenje će dobiti samo oni koji su se prijavili na komentare tako da ne bi bilo loše da se objave u vidu novog blog_entry-ja kao „Dokumentarci 2“.

   
  • Ivan

   maj 7, 2011 at 13:35

   Ivane, ovo obaveštenje će dobiti samo oni koji su se prijavili na komentare tako da ne bi bilo loše da se objave u vidu novog blog_entry-ja kao “Dokumentarci 2″.

   Prihvata se! 😉

    

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: