RSS

Razmišljamo danas: realni izvori energije za 10, 30, 50 godina

22 apr

Problem s nuklearnom energijom je sto ćemo punu cenu početi da saznajemo tek kroz 40-50 godina.

Gost bloga: autor Vgagi (prilagodio Ivan)


„Termoelektrane više truju“

TE imaju opasno veliku emisiju CO2, kao i radijacije, kumulativno — jak je argument nuklearnog lobija.

Taj podatak je veoma parcijalan pogled na stanje stvari. Tipično se koriste podaci iz SAD koliko su smrti izazvale nuklearne elektrane prema broju smrti koju su izazvale recimo TE na ugalj u totalu (iskopavanje uglja sa svim opasnostima koje to nosi, građenje i održavanje TE na ugalj sa povremenim nesrećama, izbacivanje pepela iz TE, itd).

Nuklearke „jeftinije“ zbog skrivenih troškova

Kada se, medjutim, u poredjenje uključi koliko smrti i genetičkih deformiteta izaziva rudarenje uranijuma, zatim koliko isto izaziva slučajeva „izlecenog“ raka posle čega čovek ostaje invalid, te isto to za odlaganje radioaktivnog otpada — slika postaje sasvim drugačija. Zatim, tu su faktori koji povećavaju mogućnost da neko dobije rak ili da se rodi s genetičkim deformitetom.

Na žalost, veoma teško može da se dovede direktno u vezu s nuklearnom industrijom: povećavanje količine radona u atmosferi što utice na nivo pozadinskog zračenja, ostećenje ozonskog sloja od strane fluornih jedinjenja koji se koriste u postupku prerade uranijuma, i sl. Zatim, tu je i pitanje kolikih i kakvih resursa je potrebno za koju vrstu energetike. Npr, za nuklearke je potrebna ogromna količina fosilnih goriva za izgradnju, za izradu čelicnih buradi za odlaganje radioaktivnog otpada i finalno za dekomisiju.

Kad se to uzme u obzir vidi se koliko je nuklearna energija zapravo — crna.

Činjenica je da će na zapadu zbog toga što se ne grade nove nuklearke između 2025. i 2030. nuklearna industrija početi više da troši energije nego što će da proizvodi.

Zašto američke TE izbacuju toliko pepela u atmosferu?

Zasto nuklearna industrija ne uzme za poredjnje npr. TE na ugalj koja se nalazi u samom Stockholmu, i ne izbacuje ni pepeo, ni azotne i sumporne okside u atmosferu a i izbacivanje CO2 je redukovano. Stockholm je 2010. dobio titulu European Green Capital, a Hamburg za 2011.

                       

Kako dalje?

Mikro goriva ćelija

Rešenje se već zna: razne vrste gorivih ćelija i obnovljive energije, plus energija fuzije kad se njome ovlada. Za ovladavanje energijom fuzije trebaće nam jos 20-40 godina; za ovladavanje proizvodnjom i korišćenjem antimaterije bar jos 100-200 godina posle fuzije; tek posle toga će, kao finale, doći na red kontrola spacetime-a i energija vakuuma u dalekoj buducnosti. Naravno, pod uslovom da prezivimo svaku stavku dotle.

Pitanje je samo da li ce implementacija svega toga biti uradjena dovoljno brzo ili je vec prekasno.

Problem s nuklearnom energijom je sto ćemo punu cenu početi da saznajemo tek kroz nekih 40-50 godina.

Advertisements
 

Oznake: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

17 odgovora na “Razmišljamo danas: realni izvori energije za 10, 30, 50 godina

 1. Darko

  april 22, 2011 at 21:24

  „za ovladavanje proizvodnjom i korišćenjem antimaterije bar jos 100-200 godina“

  Hmm, skoro sam odgledao dokumentarni serijal „Through the Wormhole with Morgan Freeman“ i u jednoj od epizoda (sedma po redu, petnaesti minut) se govori o anti-materiji. Mislim da 100-200 godina nije realističan period za bilo kakvo ovladavanje tehnologije masovne proizvodnje antimaterije u količinama potrebnim za proizvodnju upotrebljive količine energije. Treba pogledati taj serijal, a u medjuvremenu Wiki link:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Antimatter#Fuel

   
  • VGagi

   april 23, 2011 at 14:32

   „Mislim da 100-200 godina nije realističan period za bilo kakvo ovladavanje tehnologije masovne proizvodnje antimaterije u količinama potrebnim za proizvodnju upotrebljive količine energije.“

   Pod pretpostavkom da ljudska tehnoloska civilizacija uspe da opstane manje-vishe neostecana narednih 40-tak godina, tada period od 100-200 godina posle ovladavanja komercijalnom fuzijom, postaje veoma realan. Treba imati u vidu da ce prva simulacija ljudskog mozga biti uradjena za 10 godina, i da ce max 5 godina posle toga vec postojati AI ‘pametnija’ od coveka. Tehnologija tu nece biti problem (vec znamo par nacina za masovnu produkciju antimaterije; ono sto je ‘problem’ jeste sto su potrebne ogromne kolicina energije za to).

   Potreba za antimaterijom ce proisteci iz zahteva dalekometnih robotskih svemirskih misija*, a to je otprilike u vremenskom okviru od 100-200 godina posle fuzije.
   *(ne za pogon, vec striktno kao izvor energije)

   Ne verujem da ce antimaterija da se koristi za bilo sta drugo. Previshe je opasna.

    
   • Jovan BG

    maj 5, 2011 at 17:34

    Jesi potpuno siguran da su izvori energije iz „teorija zavere“ utopija? Kosmična energija, Tesla, blabla, voda… Što kažu, kako da se naplati ako je besplatno?

    Ečitajući o nestanku prvog GE elekričnog automobila, kojeg je zakopala naftna industrija, video sam da su kupili fabriku proizvođača baterija koje je koristio, a onda istu zatvorili (fabrika u Kanadi). Na kraju je GE od svih vlasnika ODUZEO vozilo i sve ih smrskao. Kao da nikad nisu postojala! To je bilo pre 10-ak godina.

    Poemta: neke jake i korisne stvari drže se u rukavu, a prodaje se skupo nešto drugo — gde je veliki profit.

    Pogledajte film: Who Killed the Electric Car (2006).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Who_Killed_the_Electric_Car%3F

     
 2. Ivan

  april 22, 2011 at 21:36

  Hvala na preporuci, nisam znao za serijal. Vidim da je prva sezona prošle godine imala 8 epizoda a druga sezona je u toku.

  Jako mi se sviđaju nazivi epizoda: What are we made of? What was there before the beginning? Are we really alone? Is there a creator?

  Već sam stavio u torrent-e, za sat-dva imaću celu prvu sezonu. 😉

   
 3. gusterche

  april 23, 2011 at 11:37

  Kad bi se stepen iskoriscenja uranijuma povecao sa 3% bilo bi sve mnogo bolje 😀 (koliko mi se cini)
  23000 MW/h po kilogramu nije malo. Nisam najbolje razumeo sta znaci da ce se cena videti za 50 godina? Si mislio da nece imati gde da skladiste otpad ili? Ameri bar znaju sta ce s tim, cim se oladi bombarduju muslimane. 🙂

   
 4. Darko A.

  april 23, 2011 at 18:58

  Through the Wormhole je dobra serija, mada je meni po tom pitanju Nova Origins i dalje najbolja, u pratnji BBC ‘the Cell i još ponekih.

   
 5. (Drugi) Gagi

  april 24, 2011 at 20:12

  Odlična priča! Kad bi bar bilo još kometentnih učesnika. Lično o ovoj temi ne znam puno, želim da ‘otvorim oči’.

  Gagi, imenjače, pozivam te da još ovakvih tekstova objaviš na blogu. Ovaj i Svetnauke.org su najbolji.

   
 6. (Drugi) Gagi

  april 25, 2011 at 10:39

  Šta će biti budućnost Nemačke u energetici ako zaista zatvore sve nuklearke? Šta i koliko imaju iz svojih izvora a koliko će verovatno uvoziti iz Francuske?

   
 7. Kill Blinton

  april 27, 2011 at 08:52

  Posledice korišćenja nuklearki je nemoguće otkloniti, jer čovečanstvo je krenulo u potpunu propast kada su bolesni umovi počeli da prave nuklearke.
  Sadašnja havarija u Fukušimi je igrom slučaja zbog druge katastrofe (zemljotres i cunami) dospela u javnost.
  Inače od ’50-ih godina do današnjih dana bilo nekoliko stotina ili hiljada akcidentnih havarija u svim nuklearkama u svetu!!!
  A koje su bile iznad 5. stepena.
  A na to još treba dodati i ukupno 2300 eksplozija razornih nuklearnih bombi!
  Planeta je nepovratno uništena, jer nuklearni otpad zrači stotinama miliona godina odnosno praktično večno :((
  I nije tačno da je to jedini način dobijanja struje, nuklearne elektrane uopšte nisu potrebne.
  Perpetuum mobile je moguć, energija je besplatna i od Boga data i to je Nikola Tesla još pre stotinu godina dokazao sistemom za prikupljanje energije iz svemira i jonosfere!

   
  • Ivan

   april 27, 2011 at 09:26

   Perpetuum mobile je moguć, energija je besplatna i od Boga data i to je Nikola Tesla još pre stotinu godina dokazao sistemom za prikupljanje energije iz svemira i jonosfere!

   Je l’ to ona čuvena rečenica kada, navodno, Westinghouse kaže Tesli: „A gde da stavim brojač za naplatu te besplatne energije?“ 😉

    
   • Kill Blinton

    april 27, 2011 at 13:12

    Tačno tako!
    Svetski krvoloci Rokfeler, Rotšild, Vestinghaus… su sebi dali za pravo da sebi dodele moć Boga pa da sve što dolazi iz prirode oni naplaćuju.
    Inače da je Teslin sistem ušao u upotrebu (a konstruisao je i bežični sistem napajanja automobila strujom), danas bi svaka kuća kao što ima antene za TV imala i posebne antene za prijem električne energije.
    A automobili, autobusi, kamioni, avioni… bi isto takvim sistemom bili potpuno mobilni, bez ikakve potrebe da se dopunjuju baterije na utičnicu po nekoliko sati ili još odvratnije da se dopunjuju rezervoari sa odvratnim dizelom i benzinom…
    😦

     
   • Ivan

    april 27, 2011 at 13:26

    Vidiš, to je ipak teorija zavere. U ozbiljnim krugovima se stvari kao što je „Teslina besplatna energija“ i sada popularni HAARP smatraju štivom za Treće oko.

    Ima li ozbiljnih naučnika, svetskog ranga i renomea, koji su snimili film, dokumentarac o tome i „raskrinkali zaveru“? Ako da, redo bih pogledao, uputi me/nas.

     
 8. Kill Blinton

  april 27, 2011 at 14:07

  Nije to nikakva „teorija zavere“ nego potpuna zavera na delu!!!
  Nemoj očekivati od takvih „naučnika“ da kažu bilo šta protivu njih.
  Slobodni mediji ne postoje, jedino je još internet ostao ali možda ni to neće biti zadugo.
  Svetski naučnici mlate praznu slamu smišljajući neka besmislena rešenja i totalno kontraproduktivna, umesto da se usredsrede na praktičnu primenu Teslinih izuma.
  Ti „ozbiljni krugovi“ su svetski mediji koji naravno omalovažavaju i diskredituju svako upiranje prstom u njih i razotkrivanje pravih namera svetskih moćnika.

   
  • Ivan

   april 27, 2011 at 14:31

   Znači nemaš ni jedan ozbiljan film, članak, verodostojno i znalački i naučno prezentovano?

    
 9. Branko Baćović

  maj 4, 2011 at 23:13

  Ja sam potpuno za obnovljive izvore energije… Voda, vetar, sunce i ljubav 😉

   
  • Miša

   maj 5, 2011 at 23:29

   Ajde da mi ljubavlju napuniš auto i da ne plaćam 50% državi kad kupujem benzin! 🙂

    
 10. Miša

  maj 13, 2011 at 20:33

  Vgagi, može li još neki tekst ovog tipa?

   

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: